De voor- en nadelen
Budget
Kunststof kozijnen zijn voordeliger in aanschaf en dus financieel het meest voordelig. Aluminium ligt iets hoger in prijs.
Aanzicht
Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, inclusief een houtlook en rechte hoekverbindingen, wat resulteert in een bijna niet te onderscheiden uiterlijk van hout. Aan de andere kant hebben aluminium kozijnen een strakker en moderner uiterlijk, wat een meer industriële uitstraling geeft. De profielen van aluminium kozijnen zijn doorgaans slanker dan die van kunststof kozijnen.
Functie
Aluminium kozijnen zijn licht van gewicht, slanker, moderner, strakker, groter en hebben meer mogelijkheden dan kunststof kozijnen. Als u een groot raamoppervlakte heeft zoals een vliesgevel, is het verstandig om voor aluminium kozijnen te kiezen. Deze kozijnen zijn namelijk sterker dan kunststoffen kozijnen en bijzonder geschikt voor grote ramen of glazen puien.
Isolatiewaarde
Kunststof heeft een isolatiewaarde die overeenkomt met die van hout. Met kunststof kozijnen houdt u aanzienlijk meer warmte binnenshuis en houdt u de kou effectiever buiten. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is iets hoger dan dat van aluminium kozijnen, maar beide voldoen aan de voorwaarde om subsidie te mogen ontvangen. Natuurlijk speelt ook de keuze van glas een aanzienlijke rol in de isolatiewaarde. Het verschil tussen HR++ en HR+++ glas heeft direct invloed op hoe goed warmte wordt vastgehouden.
Onderhoud
Zowel kunststof- als aluminium kozijnen vereisen weinig onderhoud omdat ze amper vuil aantrekken en een beschermlaag hebben. Kunststof en aluminium kozijnen hoeven daarnaast nooit geschuurd, geverfd, gevernist of gelakt te worden. Daarom zijn deze kozijnen zeer onderhoudsvriendelijk. Beide materialen hoeft u slechts zo'n twee à drie keer per jaar schoon te maken.
Levensduur
Beide kozijnen gaan lang mee, zowel kunststof als aluminum wel zo’n 30 à 50 jaar.
Milieu
Beide materialen zijn duurzaam, vooral wanneer ze worden vergeleken met hout. Omdat de kunststof en aluminium kozijnen niet geverfd hoeft te worden, scheelt dit weer schadelijke stoffen van de productie en het verwerken van verf. Beide materialen zijn tevens goed recyclebaar.