Het verschil tussen aluminium en kunststof kozijnen

Moderner of toch goedkoper? Minder onderhoud of liever een specifieke look? Focus op isolatiewaarden of juist op het milieu? Bij het kiezen van kozijnen komt een aantal aspecten naar boven waar u aan moet denken. Eigenschappen waar de kunststof en aluminium kozijnen in verschillen. Wat precies de juiste keuze is voor u, uw woning en uw budget, dat ontdekt u met deze blog.

Kunststof of aluminium kozijnen kiezen?

Hoewel het materiaal natuurlijk compleet anders is, verschillen kunststof en aluminium kozijnen niet in elk opzicht van elkaar. Wat de verschillen, overeenkomsten, voor- en nadelen zijn hebben we hier uitgewerkt wat betreft:

  • Budget

  • Aanzicht

  • Functie

  • Isolatiewaarde

  • Onderhoud

  • Levensduur

De voor- en nadelen

Budget

Kunststof kozijnen zijn voordeliger in aanschaf en dus financieel het meest voordelig. Aluminium ligt iets hoger in prijs.

Aanzicht

Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, inclusief een houtlook en rechte hoekverbindingen, wat resulteert in een bijna niet te onderscheiden uiterlijk van hout. Aan de andere kant hebben aluminium kozijnen een strakker en moderner uiterlijk, wat een meer industriële uitstraling geeft. De profielen van aluminium kozijnen zijn doorgaans slanker dan die van kunststof kozijnen.

Functie

Aluminium kozijnen zijn licht van gewicht, slanker, moderner, strakker, groter en hebben meer mogelijkheden dan kunststof kozijnen. Als u een groot raamoppervlakte heeft zoals een vliesgevel, is het verstandig om voor aluminium kozijnen te kiezen. Deze kozijnen zijn namelijk sterker dan kunststoffen kozijnen en bijzonder geschikt voor grote ramen of glazen puien.

Isolatiewaarde

Kunststof heeft een isolatiewaarde die overeenkomt met die van hout. Met kunststof kozijnen houdt u aanzienlijk meer warmte binnenshuis en houdt u de kou effectiever buiten. De isolatiewaarde van kunststof kozijnen is iets hoger dan dat van aluminium kozijnen, maar beide voldoen aan de voorwaarde om subsidie te mogen ontvangen. Natuurlijk speelt ook de keuze van glas een aanzienlijke rol in de isolatiewaarde. Het verschil tussen HR++ en HR+++ glas heeft direct invloed op hoe goed warmte wordt vastgehouden.

Onderhoud

Zowel kunststof- als aluminium kozijnen vereisen weinig onderhoud omdat ze amper vuil aantrekken en een beschermlaag hebben. Kunststof en aluminium kozijnen hoeven daarnaast nooit geschuurd, geverfd, gevernist of gelakt te worden. Daarom zijn deze kozijnen zeer onderhoudsvriendelijk. Beide materialen hoeft u slechts zo'n twee à drie keer per jaar schoon te maken.

Levensduur

Beide kozijnen gaan lang mee, zowel kunststof als aluminum wel zo’n 30 à 50 jaar.

Milieu

Beide materialen zijn duurzaam, vooral wanneer ze worden vergeleken met hout. Omdat de kunststof en aluminium kozijnen niet geverfd hoeft te worden, scheelt dit weer schadelijke stoffen van de productie en het verwerken van verf. Beide materialen zijn tevens goed recyclebaar.

Kies zelf

Uiteindelijk is de keuze tussen kunststof en aluminium kozijnen natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren zoals de locatie van uw woning of pand. waar de kozijnen geplaatst zullen worden, de grootte van raamoppervlakten en bijvoorbeeld uw budget. Wij helpen u graag bij het maken van een keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op.

We hebben alles hieronder nog even voor u op een rij gezet.

Verschil

Kunststof kozijnen

Aluminum kozijnen

Budget

Klassieke/hout uitstraling

Slanke profielen/industrieel

Groot raamoppervlak


Isolatiewaarde

Onderhoud

Levensduur

Duurzaam


Lensink Kozijnen Liike 03253
Lensink Kozijnen Liike 6
Lensink Kozijnen Liike 03070
Lensink Kozijnen Liike 02949